
سنسور چیست ؟
سنسور یک وسیلهی الکتریکی است که برای محاسبهی برخی پارامترهای فیزیکی مانند فشار، شدت نور، دما و… استفاده میشود. خروجی یک سنسور الکتریکی سیگنالی آنالوگ یا دیجیتال است که برای پردازشهای مورد نیاز به سختافزار یا نرمافزار مناسب منتقل میشود.
سنسور یا حسگر المان حس کننده ای است که کمیت های فیزیکی مانند فشار، حرارت، رطوبت، دما، و… را به کمیت های الکتریکی پیوسته (آنالوگ) یا غیر پیوسته (دیجیتال) تبدیل می کند. انواع سنسور ها در دستگاه های اندازه گیری مختلف، سیستم های کنترل آنالوگ و دیجیتال مانند PLC مورد استفاده قرار می گیرند.
هر سنسور بسته به ساختار و پارامتر فیزیکی که اندازهگیری میکند، اصول کار متفاوتی دارد. اما ویژگی مشترک همه سنسورها این است که یک پارامتر فیزیکی را به سیگنال الکتریکی تبدیل میکنند.
۱- عنصر سنسور
قسمتی از سنسور را تشکیل می دهد، که عامل فیزیکی را حس کرده، ولی بدون کمک قسمت آماده سازی سیگنال قادر به انجام وظیفه نیست.
اما سنسورها چه چیزهایی رو حس میکنن؟
اگه بخوایم سنسورها رو شبیه سازی کنیم، میتونیم بگیم که سنسورها در اصل مثل گوش و چشم و بینی و حواس لامسه هر سیستمی هستن که میتونن هر تغییر فیزیکی و شیمیایی اطراف شون مثل فشار، دما، رطوبت، نور، کشش، حرکت و … رو حس کنن و این تغییرات رو به شکلی که برای ما قابل درک و تفسیر هست تبدیل کنن.
سنسورهای تماسی:
برای سنجش دمای محیط مورد استفاده قرار می گیرند. سنسورهای تماسی دمای خود را مورد سنجش قرار داده و با تماس این سنسور به جسم مورد نظر دیگر و یا قرار گرفتن سنسور در محیط، تعادل گرمایی بین سنسور و محیط ایجاد می شود و مورد سنجش قرار می گیرد.
سنسورهای غیرتماسی:
حسگرهایی هستند که با نزدیک شدن یک جسم یا قطعه، آن را حس کرده و فعال می شوند.
سنسورهای آنالوگ چه تفاوتی با سنسورهای دیجیتال دارن؟
حسگر های آنالوگ محدوده ای از مقادیر یا range of value و سنسورهای دیجیتال سیگنال روشن – خاموش یا on-off رو به ما ارائه میدن .
سنسورهای آنالوگ خیلی دقیق تر از سنسورهای دیجیتالی هستن و از اونجایی که سیگنال های آنالوگ پیوسته هستن حتی به تغییرات خیلی کم و کوچیک فیزیکی محیط اطرافشون حساس هستن و میتونن اونها رو ثبت کنن .در صورتی که سیگنال های دیجیتال ۰ و ۱ ای هستن و یه روند کلی از تغییرات رو به ما نشون میدن و اطلاع میدن .
دستهبندی سنسورها بر اساس نوع عملکرد:
سنسورها را بر اساس نوع عملکرد میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد.
- سنسور جریانی
- سنسور خازنی
- سنسور مقاومتی
- سنسور شیمیایی
- سنسور ولتاژی
- سنسور حرارتی
- سنسور نوری و لیزری
- سنسور مغناطیسی
- سنسور القایی
سنسورهای مقاومتی از مهم ترین انواع سنسور های الکترونیکی
این حسگرها به نحوی کار می کنند که با تغیرات متغیر خارجی مقدار مقاومت آن ها تغیر می کند.
3- سنسور خازنی
یکی از انواع حسگر های الکترونیکی هستند که با تغییر پارامتر محیطی مقدار ظرفیت خازنی آن ها تغییر می کند.
سنسور FLEX
یک سنسور FLEX مبدلی است که زمانی که شکل آن تغییر داده می شود یا زمانی که آن خم شده است، مقاومتش تغییر می کند. یک سنسور شار به بلندی 2.2 اینچ یا طول انگشت است. سنسور FLEX در شکل نمایش داده شده است. به سادگی صحبت کردن مقاومت ترمینال سنسور زمانی که خم می شود افزایش می یابد. زمانی که آن خم می شود، این تغییر در مقاومت می تواند خوب عمل نکند مگر این که ما بتوانیم آنها را بخوانیم. کنترل کننده ی بر روی دست تنها می تواند تغییرات ولتاژ را بخواند و نه چیز کمتری را. برای همین ما قصد داریم از مدار تقسیم ولتاژ استفاده کنیم، بنابراین ما می توانیم تغییر مقاومت را به عنوان تغییر ولتاژ بدست آوریم.
۹- حسگر تشخیص حرکت
حسگری است که از یک قطعه PIR و یک مدار خیلی کامل برای حذف نویز و تبدیل پارامتر محیطی (امواج IR ساطع شده از بدن انسان) به ولتاژ، تشکیل شده است. برای استفاده کاربر فقط ۳ پایه دارد که شامل Vcc و GND و ولتاژ خروجی است که اگر عبور یک انسان را حس کرده باشد روی خروجی ولتاژ ۵ ولت و درغیر اینصورت صفر ولت قرار میدهد. با استفاده از میکروکنترلر با منطق “۰” و “۱” به راحتی میتوان از این حسگر استفاده کرد.
شتاب سنج ( سنسور شتاب )
یک حسگر شتاب سنج می تواند شتاب یا حرکت آن را در جهتی خاص احساس کند. آن بر اساس نیروی شتاب، کار می کند که به سبب گرانش زمین ایجاد شده است. قسمت های داخلی بسیار کوچک آن چنان حساس هستند که آنها به تغییر خارجی کوچکی در موقعیت عکس العمل نشان می دهند. آن یک کریستال پیزوالکتریک دارد، وقتی که کج می شود، اختلالی در کریستال ایجاد می کند و پتانسیلی تولید می کند که موقعیت دقیق نسبت به محور های X، Y و Z را تعیین می کند.
حسگر های غیر تماسی در صنعت برای چه کارهایی استفاده میشن ؟
-شمارش تعداد تولید در کارخانجات و کارگاه های تولیدی
– کنترل حرکت و انحراف مثل حرکت و انحراف پارچه
–تشخیص پیوستگی مثل تشخیص پارگی ورق ها
–کنترل تردد مثل کنترل ماشین های خروجی و ورودی به پارکینگ
– کنترل سطح مخازن
-اندازه گیری سرعت
اندازه گیری فاصله قطعات
-اندازه گیری حرارت
-اندازه گیری شیمیایی
انواع خروجی های متداول سنسور ها
در استفاده از حسگر ها باید با انواع سیگنال های خروجی الکتریکی آشنا بود. می توان خروجی ها را در پنج رده مختلف دسته بندی نمود.
نوع A: حسگر هایی با ماهیت قطع و وصل خروجی (دیجیتالی) مانند حسگر های مجاورتی، فشار، اندازه گیری سطح مایعات و … این نوع سنسورها را عمدتاً می توان به طور مستقیم به دستگاه PLC متصل نمود.
نوع B: حسگر هایی که سیگنال خروجی آنها به صورت پالسی هستند، مانند سنسورهای اندازه گیری میزان چرخش و یا طول و … این نوع سنسورها اکثراً توسط Interface قابل وصل به دستگاه PLC می باشند. PLC می بایستی دارای شمارنده نرم افزاری و سخت افزاری باشد.
نوعC: حسگر هایی که سیگنال خروجی آنها به صورت آنالوگ بوده ولی دارای بخش تقویت کننده و یا تبدیل کننده نیستند. این سیگنال ها خیلی ضعیف بوده (در حد میلی ولت) و قابل استفاده مستقیم در دستگاه های کنترل نیستند، مانند حسگر هایی پیزوالکتریک و یا سنسورهای Hall.
نوع D: حسگر هایی که سیگنال خروجی آنها به صورت آنالوگ بوده و واحد الکترونیک (تقویت کننده، تبدیل کننده) در خود حسگر تعبیه شده است. در این نوع سنسور خروجی ها را می توان به طور مستقیم جهت استفاده در دستگاه های کنترل استفاده نمود.
برای خرید انواع سنسور میتوانید به فروشگاه اینترنتی امجد مارکت مراجعه نمایید
منبع مطل بالا سایت ویکیپیدا میباشد